
Bez względu na to, czy mebluje się mieszkanie z klasyczną jadalnią, czy też pomieszczenie to jest przedłużeniem kuchni, nie powinno zabraknąć w nim stołu z krzesłami. Jak jednak wybrać najlepsze rozwiązanie? Gdy zdobędzie się wiedzę na temat specyfiki tej grupy mebli, z pewnością nie będzie to wcale trudne zadanie.
Kształt stołu kuchennego i jego znaczenie
Jednym z pierwszych pytań, jakie należy sobie zadać wybierając stół do kuchni dotyczy tego, jaki ma być jego kształt. Ten jest uzależniony przecież nie tylko od indywidualnych upodobań kupującego. Wpływ na wybór może mieć też wielkość pomieszczenia, a także sposób, w jaki zostało ono urządzone. Trudno polemizować z osobami, które uważają, że za najbardziej funkcjonalny uchodzi kwadratowy lub prostokątny stół do kuchni. Mebel ten może być ustawiony w dowolnym miejscu. Świetnie prezentuje się nie tylko na środku pomieszczenia, ale także przy ścianie, co jest doskonałym rozwiązaniem, gdy kuchnia nie należy do dużych. Oczywiście, w sprzedaży dostępne są także stoły owalne i okrągłe. Ich zwolennicy doceniają zarówno ciekawy wygląd tej grupy mebli, jak i to, że brak kantów zwiększa bezpieczeństwo użytkowników. Trudno jednak nie zgodzić się z tym, że ustawność takich stołów pozostawia wiele do życzenia, a tym samym sprawdzają się one przede wszystkim w dość dużych kuchniach i jadalniach.
Na co zwrócić uwagę wybierając stół do kuchni?
Wytrzymałość
Wybierając stół i krzesła do kuchni i jadalni liczy się na to, że meble te okażą się rozwiązaniami na lata, a nie jednymi z tych, które należy wymienić już po kilku miesiącach intensywnego użytkowania. Nic więc dziwnego, że to ich trwałość jest jednym z tych czynników, którym poświęca się szczególnie wiele uwagi. Obecnie za najsolidniejsze uważa się te stoły, pod których blatami znajduje się dodatkowo skręcany śrubami stelaż. Nie warto też kupować stołów i krzeseł z nogami przymocowanymi bezpośrednio do blatu lub siedziska. Może się okazać, że wyłamią się szybciej, niż wskazywałaby na to ich cena. Przy zakupie stołu składanego warto zainteresować się tym, jak działają zawiasy. Jeśli jego składanie i rozkładanie od samego początku wydaje się problematyczne, trudno liczyć na to, kolejne lata użytkowania uczynią ten problem mniej dotkliwym.
Wysokość stołu i wymiary blatu
Bez względu na to, czy w centrum zainteresowania kupującego znajduje się klasyczny stół do jadalni, czy też stół rozkładany z krzesłami, jego wymiary mogą mieć kluczowe znaczenie dla poziomu zadowolenia z tego mebla. Standardowe stoły kuchenne mają od 70 do 75 centymetrów wysokości oraz powierzchnię o wymiarach 140x70 centymetrów. Nie wszystkie kuchnie są jednak tak samo dużymi pomieszczeniami, w sprzedaży nie brakuje więc modeli o mniej oczywistym rozmiarze. Trudno mówić w tym przypadku o wymiarach uniwersalnie najlepszych. Wiele zależy zarówno od tego, ile osób ma zasiąść przy stole, jak i od tego, jaki jest ich wzrost i waga. Nie warto jednak kupować zbyt dużego stołu, jeśli podejrzewa się, że jego obecność w kuchni spowoduje trudność z poruszaniem się po pomieszczeniu.
Materiał
Mówiąc o trwałości stołu jadalnianego i kuchennego zwykle podkreśla się znaczenie solidnej konstrukcji i rozwiązań zastosowanych w procesie łączenia poszczególnych elementów. Nie wolno jednak zapominać o tym, że duże znaczenie ma materiał, z jakiego wykonany jest ten mebel. To właśnie on przesądza zarówno o wytrzymałości stołu, jak i o jego cenie. Wpływa też na jego wygląd oraz na to, jak stół wpisuje się w stylistykę kuchni. Dziś najpopularniejsze są stoły drewniane – dość ciężkie i stosunkowo drogie, choć jednocześnie odporne na uszkodzenia i coraz łatwiejsze w pielęgnacji. Wśród materiałów, z których wykonane są stoły do kuchni wyróżnia się jednak również:
• kamień,
• płytki ceramiczne,
• laminat,
• szkło hartowane
Stół z krzesłami – jaki kolor wybrać?
Stoły z krzesłami do jadalni i kuchni kojarzą się zwykle z meblami w odcieniach szarości. Choć jednak przez lata właśnie ta kolorystyka była dominująca, dziś przed kupującym otwiera się znacznie większy wybór. Na liście mebli szczególnie chętnie kupowanych coraz wyższą pozycję zajmuje biały stół. Wiele osób podchodzi do tego rozwiązania z pewną ostrożnością obawiając się problemów z utrzymaniem go w czystości. Trudno jednak nie zgodzić się z tym, że biel ma także wiele zalet. Można ją wykorzystać nie tylko we wnętrzach klasycznych, ale i w tych, które uchodzą za bardziej nowoczesne. Jest też idealna w mniejszych kuchniach nie tylko rozświetlając je, ale i optycznie je powiększając. Białe stoły zasługują też na zainteresowanie dlatego, że można dekorować je na wiele sposobów. Przeważnie zwraca się uwagę na to, że pasuje do nich nowoczesne krzesło białe, w rzeczywistości jednak biały stół doskonale prezentuje się w towarzystwie krzeseł w niemal każdym kolorze.
Oczywiście, biel i szarość nie są jedynymi kolorami wykorzystywanymi przez producentów stołów do kuchni. Warto zainteresować się więc także modelami w jasnym odcieniu drewna oraz ciemnobrązowymi stołami do kuchni. W nowoczesnych kuchniach, w tym zwłaszcza w pomieszczeniach w stylu loftowym, coraz częściej goszczą szklane stoły – zarówno przezroczyste, jak i barwione.
Jak dobrać krzesła do stołu kuchennego i jadalnianego?
Jeśli nie chce się stawiać na komplet, na który składa się stół z krzesłami, nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby wybrać krzesła oddzielnie i dopasować je do zakupionego wcześniej stołu kuchennego. Oczywiście, zakup okaże się z pewnością łatwiejszy, gdy wcześniej przeanalizuje się parametry o kluczowym znaczeniu.
Wysokość krzeseł
Krzesła obecne przy kuchennym i jadalnianym stole nie mogą sprawiać wrażenia modeli przypadkowych. Nic więc dziwnego, że podczas ich wybierania poświęca się uwagę kwestiom związanym z ich wysokością. Co do zasady, od krzeseł kuchennych i jadalnianych wymaga się, aby osoba siedząca przy stole mogła w miarę swobodnie ułożyć ręce na blacie. W innym wypadku trudno będzie namówić domowników na wspólny posiłek, bo ten będzie kojarzył się przede wszystkim z niekomfortowymi warunkami.
Nie można też zapominać, że ważna jest przestrzeń między blatem i siedziskiem. To właśnie tam znajdują się nogi siedzącego. Jeśli więc nie ma on szans na wygodne przysunięcie się do blatu, trudno utrzymywać, że mamy do czynienia z udanym zakupem. Osoba zasiadająca na krześle nie może też machać nogami w powietrzu. Od mebli tego rodzaju oczekuje się więc, że pozwolą na w miarę swobodne sięganie stopami podłogi. Przyjmując, że blat stołu kuchennego znajduje się na wysokości około 70 centymetrów, można założyć, że siedzisko powinno znajdować się na wysokości o 30 centymetrów niższej. Oczywiście, dużą rolę odgrywa wzrost i waga siedzącego.
Jakość i estetyka
Wiele mówi się o trwałości stołów kuchennych, warto jednak pamiętać, że powinna być ona także atrybutem krzeseł. To właśnie na nich opiera się ciężar uczestników posiłków. Krzesło niskiej jakości może prowadzić więc do sporego zagrożenia i poważnych kontuzji. Nie oznacza to, oczywiście, że kluczowe znaczenie dla kupującego powinna mieć cena. Dziś tanie krzesła są montowane z dużą starannością, nie trzeba więc obawiać się, że rozpadną się po kilku tygodniach. Warto jednak sprawdzać informacje umieszczone przez producenta odnoszące się choćby do maksymalnej wagi użytkownika. Pozwoli to na uniknięcie przykrych niespodzianek.
Nie mniej ważne jest to, jak prezentuje się krzesło. Stół z krzesłami nie musi być kupowany w zestawie, powinien jednak sprawiać wrażenie spójnej całości. Tu głównym kryterium jest kolor. Co do zasady, im bardziej zbliżone do siebie kolorystycznie są stół oraz krzesła – tym lepiej. Nie można jednak zapomnieć o zaletach rozwiązań kontrastujących ze sobą. W nowoczesnej kuchni świetnie sprawdzają się przecież choćby zestawienia czerni oraz bieli. Dobrze jest też pamiętać, że spójność kolorystyczna powinna iść w parze ze zbliżoną stylistyką. Ciężkie, drewniane krzesła wyglądają dziwnie, gdy pojawiają się w otoczeniu lekkiego stołu wykonanego z laminatu.
Optymalna odległość między krzesłami
Jeśli przy kuchennym stole ma się spotykać regularnie co najmniej kilka osób, warto zadbać również na optymalną odległość między krzesłami. Osoby spożywające posiłek nie mogą przecież sobie przeszkadzać. Należy przewidzieć zawczasu również to, że osoba praworęczna może usiąść obok tej, która podczas jedzenia korzysta przede wszystkim z lewej ręki. Jeśli więc krzesła stykają się ze sobą siedziskami, jest to znak świadczący o tym, że jest ich zbyt dużo. Odstęp pomiędzy nimi nie musi być znaczący, powinien wynosić jednak przynajmniej kilkanaście centymetrów.